Ce: Strângere de fonduri Cine: ONG Asociația Profesorilor și Educatorilor din Spitale – APES
Când: 3/12/2019 - 3/3/2020 Unde: Bucuresti Bucuresti
Persoană de contact: Fotinica Gliga Telefon: 0724452745
Email: [email protected]

Mișcarea “Happy Hats for Kids” își are originea în America pornind de la ideea că râsul și zâmbetul sunt contagioase și sunt cu adevărat cel mai bun tratament medical în timpul procesului de însănătoșire din spital.

În spitalele cu secții de oncologie și hematologie, Institutul Oncologic Prof Dr. Al. Trestioreanu, Institutul Clinic Fundeni, Spitalul pentru Copii Marie Curie, în centrul de recuperare neuromotorie Nicolae Robanescu, în fiecare zi se află internați pentru lungi sau frecvente perioade de timp între 150 și 200 copii cu vârstă cuprinsă între câteva luni și 18 ani. Cei cu vârstă școlară, de la ciclul primar până la cel liceal, urmează cursurile Școlii de Spital din cadrul Centrului de Educație Specială București sub directa îndrumare a 25 profesori de spital.

Copiii incluși în această formă educațională formală parcurg disciplinele școlare de la limba română, limbi străine, matematică, fizică, chimie, biologie până la educație muzicală și tehnologică, religie și istorie. De multe ori starea lor de sănătate nu le permite să rămână concentrați prea mult timp la ceea ce profesorii încearcă să adapteze pentru fiecare disciplină în parte. Profesorii sunt cei care, folosind metode informale și nonformale, trebuie să trezească curiozitatea copiilor și interesul de a află cât mai multe lucruri din știința, istoria și arta omenirii. Profesorii sunt cei care ar putea aduce zâmbetul pe chipurile triste și încercănate ale acestor copii.

Cum? Cu ajutorul pălăriilor vesele pe care ar trebui să le poarte atât profesorii cât și elevii lor. O zi pe săptămâna să devină o Școală altfel, un loc de învățare prin joc și cu multe zâmbete. Cei 25 profesori ar regăsi în ei copilul pe care l-ar dărui sutelor de copii legați cu tuburi multicolore de perfuzoare, aflați în cărucioare cu rotile sau sprijiniți în cârje. Alături de ei ar veni cel puțin 10 voluntari, studenți ai facultăților de psihopedagogie specială și psihologie, care ar învață ce înseamnă meseria de profesor de spital printr-o activitate de job-shadowing, care ar putea aduce cu ei tinerețea și bucuria în cântec, poezie și poveste.

Asociația Profesorilor și Educatorilor din Spitale – APES își propune să pregătească continuu profesorii care lucrează în spitalele pediatrice și centrul de recuperare din București, să mărească numărul profesorilor care se dedică acestei nobile activități în spital, să extindă școlarizarea în spital și în celelalte spitale pediatrice din București dar și din întreaga țară, cuprinzând și alte afecțiuni ce se încadrează în OMECTS nr. 5086/2016. APES promovează metodele nonformale și informale în educație pentru a transforma școala într-o activitate plăcută și eficientă. Picurăm educație alături de sănătate!

Din 3 decembrie 2019, care este Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, promovată de ONU din anul 1992, profesorii Școlii de Spital vor purta pălăria veseliei împreună cu elevii lor, dând frâu liber imaginației, creației literare și plastice sau muzicale și în primul rând râsului și zâmbetului molipsitor, aducător de încredere și sănătate.

Va invităm să veniți alături de noi, #puneinimă, donând fiecare câte 20 lei, pentru ca sutele de copiii internați să poarte pe cap pălăriile vesele alături de profesorii lor în Școala altfel săptămânală.

Invităm ca, timp de 3 luni, un număr 500 donatori să aducă râsul în secțiile de oncologie și hematologie, în centrul de recuperare neuromotorie, pentru sutele de copii care se vor interna în acest răstimp. Va invităm să fiți alături de noi pentru a aduce mișcarea “Happy Hats for (Happy) Kids” în spitalele pediatrice din România! Aduceți-va prietenii, familia, colegii de serviciu, studenții să doneze în favoarea acestei mișcări a veseliei, să devină voluntari și să promoveze nevoia de educație permanentă în spital!

Deveniți un MARE EROU pentru MICUL EROU din spital!