Ce: Strângere de fonduri Cine: Individuală Dona Teșcovshi
Când: 03.12.2019 - 03.01.2020 Unde: Iasi Iasi
Persoană de contact: Dona Teșcovschi Telefon: 0732 003 027
Email: [email protected]

Mi-am propus ca de Giving Tuesday să ajut la salvarea arhivei Agapi.
40 de ani de istorie, adică 35 de ore de film pe 16 mm, 21000 de metri de peliculă și sute de negative, riscă să se piardă.

Deși o figură importantă în peisajul cultural al orașului și o piesă absolut necesară pentru memoria Iașului, autoritățile din cadrul Primăriei Iași decid să-l scoată pe Matei Agapi, acum în vârstă de 83 de ani, din casa în care a locuit cu o indiferență totală față de arhiva lui unică de filme. Mai mult, aceștia i-au declarat nenumărate războaie greu de înțeles: de la opțiuni de mutare insalubre până la privarea de apă și căldură în toiul iernii. 

Pasionat și dedicat muncii lui, fotograful Agapi și-ar dori ca aceste imagini unice, filmate între anii 1967 și 1991, să funcționeze ca o memorie vizuală a trecutului. Istoria înseamnă și imagine, iar în negativele lui stau 40 de ani de istorie.

Ce vrem să facem:

  • Îl vom ajuta pe Ioan Agapi să treacă peste perioadă extrem de dificilă în care se află;
  • Vom digitiza toate negativele din colecția lui Ioan Matei Agapi și vom achiziționa un domeniu virtual astfel încât această istorie în imagini să poată fi văzută de oricine.  . Pe aceste negative se regăsesc imagini document a câtorva orașe înainte de demolare – conform planului de sistematizare a României din anii 1970 , imagini cu oameni de știință și de cultură ai vremii, călătorii în Europa, congrese ale PCR, tradiții și obiceiuri de iarnă și multe altele.

Ce poți face: