Ce: Campanie de conștientizare Cine: ONG Asociatia Actorilor Romi
Când: 30.11.2021 - 07.12.2021 Unde: national national

Coordonat și editat de Oana Dorobanțu și Carmen Gheorghe, volumul „Problema Românească: O analiză a rasismului românesc” (Editura Hecate, 2019) reunește eseuri și cercetări de către autoare și autori rome și nerome, cu diverse formări profesionale, propunând perspective de analiză critică a rasismului de tip anti-roma, cu genealogii disciplinare din sociologie, antropologie, activism, feminism, studii culturale, istoria artei și experiențe trăite.

Împreună, aceste abordări distincte oferă o resursă pentru înțelegerea unei problematici arareori confruntată în mod explicit și asumat în România: rasismul față de cea mai discreditată minoritate etnică a sa, romii.

Autoare și Autori:

Ioanida Costache
Oana Dorobanțu
Mihaela Drăgan
Furtuna Adrian
Carmen Gheorghe
Valentina Iancu
Adina Marincea
Georgiana Aldessa Lincan
Bogdan Popa
Eniko Vincze

Volumul a fost realizat de Asociația Actorilor Romi. Prefața este disponibilă aici.

Donează pe site-ul Giuvlipen și descarcă volumul.

Giuvlipen înseamnă feminism în limba romani și este prima companie de teatru independent feminist rom din România. Compania de teatru a fost înființată în anul 2014 de către actrițele Mihaela Drăgan și Zita Moldovan. Asociaţia Actorilor Romi s-a înfiinţat în anul 2015 la iniţiativa mai multor actori romi, artiști și experţi culturali cu scopul dea constitui o structură de reflexie și acţiune în domeniul artei, ca formă de combatere a excluziunii. Obiectivele asociaţiei urmăresc integrarea culturală, inovaţiile artistice și culturale din domeniul artelor în general, și a teatrului în special. La nivel naţional, Asociaţia Actorilor Romi urmărește crearea primului teatru rom din România, care să funcţioneze și cacentru de resurse și expertiză privind cultura romă în România.