Ce: Strângere de fonduri Cine: ONG Fundația Hope and Homes for Children România
Când: 30 noiembrie - 7 decembrie Unde: Național
Persoană de contact: Alexandra Duică Telefon: 0725808013
Email: [email protected]

Sărăcia extremă separă copiii de părinți.
Ajută-i să rămână împreună!

Separarea copiilor de părinți nu ar trebui să fie prețul plătit pentru 3 mese pe zi, pentru școală sau pentru medicamente. Dar este. În sărăcie extremă, părinții sunt nevoiți să sacrifice, zilnic, apropierea de copiii lor pentru binele copiilor lor, pentru supraviețuire, pentru hrană, medicamente și un acoperiș sigur. Din păcate, în sărăcie extremă, orice soluție e o soluție temporară.

Ce este programul de prevenire a separării copilului de familie?

Programul de prevenire a separării copilului de familie este complementar și esențial pentru programul de închidere a instituțiilor de tip vechi deoarece, pe măsură ce copiii sunt scoși din orfelinate, este important ca alți copii să nu le ia locul. Copiii din familiile sărace se află constant în risc de instituționalizare. Conform legii, dacă părinții sau îngrijitorii nu asigură nevoile de bază ale unui copil (adăpost, mâncare, acces la educație), acest copil este „instituționalizabil”. Noi intervenim acolo unde legătura familială este una sănătoasă pentru dezvoltarea copilului, astfel încât sărăcia să nu îl separe de familia sa. 

Visul nostru este ca niciun copil să nu mai treacă prin coșmarul instituționalizării. Ne-am propus să închidem toate orfelinatele din România până în anul 2027. Ne concentrăm asupra închiderii instituțiilor de tip vechi și ne propunem să înlocuim sistemul instituțional de protecție a copilului cu un sistem care este bazat pe conceptul familial.

Milităm pentru adoptarea, de către Stat, a programului de prevenire a separării copilului de familie și a programului de reintegrare a copiilor în familii. Contribuim continuu la reforma sistemului de protecție a copilului din România. Prin programul de integrare socială și profesională a tinerilor ce părăsesc sistemul de protecție, lucrăm la îmbunătățirea abilităților de trai independent, creăm premisele pentru integrare pe piața muncii prin consiliere, mediere și recomandări, și asigurăm locuințe, cu implicarea autorităților locale.

Cum va folosi Hope and Homes for Children donația ta?

Fondurile strânse prin intermediul platformei Pago vor fi redirecționate în continuare, la fel ca în 2020, programului de prevenire a separării copilului de familie. În contextul pandemiei, tot mai mulți copii se află în pericolul de a fi despărțiți de părinți din cauza sărăciei extreme. Mulți părinți și-au pierdut muncile cu ziua din care reușeau să-și câștige traiul și acum sunt în risc de a fi evacuați din casă sau de a nu avea ce pune pe masă. Tinerii care au ieșit din grija statului sunt mai fragili ca oricând: nu reușesc să mai acopere costul traiului independent și nu au o rețea de suport în jurul lor.

Ne propunem, prin intermediul Pago, să strângem 20.000 Euro care vor fi folosiți pentru a sprijini 40 de copii și familiile lor. 40 de copii pentru care șansele la normalitate cresc semnificativ dacă rămân în familia lor și nu ajung în sistemul de protecție socială.

Un preț mic pentru noi oprește cel mai mare preț pe care îl plătesc părinții și copiii vulnerabili: separarea de cei pe care îi iubesc. Iată ce formă poate lua donația ta:

  • 25 lei = și mic dejun, și prânz, și cină
  • 50 de lei  = un braț de lemne
  • 100 de lei = ghetuțe de zăpadă
  • 200 de lei = manuale și caiete pentru 1 an

Intervenim pe două căi directe, imediate, în beneficiul a peste 500 de copii și tineri din 12 județe.

  1. Sprijinim familiile și tinerii să își poată cumpăra alimente de strictă necesitate;
  2. Plătim chirii, întrețineri și utilități pentru acei beneficiari care, din lipsa banilor, riscă evacuarea din locuințe. În plus, le asigurăm acele obiecte necesare un trai decent (obiecte de mobilă, rechizite, cheltuieli legate de școală etc.). Pentru a putea să îi ajutăm în continuare, este necesară o investiție de aproximativ 500.000 EURO / an.

Ce alte proiecte a mai dezvoltat Hope and Homes for Children?

Până azi, am reușit: să ținem peste 36.000 de copii lângă familiile lor; să închidem 60 de orfelinate; să deschidem 112 case de tip familial; să sprijinim 2176 de tineri care, la 18 ani, au părăsit sistemul de protecție; să creștem competențele a peste 10.000 de membri de personal din sistemul de protecție al copilului, oferindu-le programe de dezvoltare profesională.

În anul 2021, în România, aproximativ 3.810 de copii încă mai trăiesc în instituții de tip vechi de protecție a copilului. Lipsa sentimentului de iubire și a atașamentului specific familiei, lipsa stimulării și a atenției individuale de care are nevoie orice copil, au efecte catastrofale asupra lor. Instituțiile îi privează pe copii de ceea ce ei au cel mai mult nevoie pentru a crește, pentru a se dezvolta, pentru a avea încredere în oameni.